Kirjoittanut Lähituottajat.fi

REKO - Lähiruokaa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä

  • 26.6.2025

Sisällysluettelo

REKO-lähiruokarenkaat ovat Facebook-ryhmiä, joissa kuluttajat tilaavat ruokaa suoraan paikallisilta tuottajilta. Tilaukset noudetaan sovitusta paikasta yleensä 1-4 viikon välein. Säästät rahaa, saat tuoreempaa ruokaa ja tuet paikallisia tuottajia.

Liittyminen on ilmaista. Etsi oman alueesi REKO-ryhmä Facebookista ja pyydä jäsenyyttä.

Mikä REKO on? Kattava opas lähiruoan suoramyyntiin

REKO (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) on suomalainen innovaatio, joka mullistaa tapamme ostaa lähiruokaa. Kyseessä on suoramyyntimalli, jossa paikalliset tuottajat ja kuluttajat kohtaavat ilman välikäsiä.

REKO-toiminnan historia ja periaatteet

REKO sai alkunsa Pietarsaaressa vuonna 2013, kun luomuviljelijä Thomas Snellman halusi löytää paremman tavan myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille. Inspiraatio tuli Ranskan AMAP-mallista, mutta Snellman kehitti siitä suomalaisiin oloihin sopivan version.

Ensimmäinen REKO-jakelu järjestettiin 6. kesäkuuta 2013. Ideana oli yksinkertainen: tuottajat ilmoittavat Facebook-ryhmässä myytävistä tuotteistaan, kuluttajat tilaavat kommenteissa, ja tuotteet noudetaan sovitusta paikasta sovittuna aikana.

REKO:n keskeiset periaatteet:

  • Ei jälleenmyyntiä – jokainen myy vain omia tuotteitaan
  • Mahdollisimman läheltä – paikallisuus on etusijalla
  • Eettistä tuotantoa – mielellään luomua tai muuten vastuullisesti tuotettua
  • Avointa ja läpinäkyvää – tuottajalla on velvollisuus kertoa tuotannosta

Kuinka REKO toimii käytännössä

REKO-toiminta perustuu suljettuihin Facebook-ryhmiin, joita ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Prosessi on suoraviivainen:

  1. Tuottaja julkaisee tarjontansa Facebook-ryhmässä, yleensä muutama päivä ennen jakelua
  2. Kuluttajat tilaavat kommentoimalla julkaisuun haluamansa määrän
  3. Maksu sovitaan – yleensä käteinen, MobilePay tai tilisiirto
  4. Nouto tapahtuu sovitussa paikassa (usein parkkipaikka) sovittuna aikana
  5. Jakelu kestää tyypillisesti 30-60 minuuttia, jonka aikana kaikki noutavat tilauksensa

Tyypillinen jakelupäivä on arkisin klo 17-19 välillä, mutta ajankohdat vaihtelevat renkaittain. Joissain renkaissa on jakeluja useamman kerran viikossa, tai jopa viikonloppuisin.

REKO-renkaiden edut kuluttajalle

REKO tarjoaa kuluttajille merkittäviä etuja verrattuna perinteiseen ruokakauppaan. Hyödyt ulottuvat lompakon paksuudesta ympäristöön ja yhteisöllisyyteen.

Taloudelliset edut – säästä rahaa

REKO-ostoksilla säästät rahaa usealla tavalla:

  • Ei välikäsiä – hinta menee suoraan tuottajalle, joten kate ei jakaudu ketjun eri toimijoille
  • Ei markkinointikuluja – tuottajat eivät maksa kalliista mainoskampanjoista
  • Minimipakkaukset – vähemmän pakkausmateriaaleja nostamassa hintaa
  • Suorat kuljetukset – ei varastointia tai pitkiä logistiikkaketjuja

Tyypillisesti REKO-hinnat voivat olla 10-40% edullisempia kuin luomutuotteiden kauppahinnat. Tavallisiin tuotteisiin verrattuna ero vaihtelee, mutta laatu on usein parempi.

Ympäristöedut – kestävä kulutus

REKO-malli vähentää ruoan ympäristökuormitusta:

  • Lyhyet kuljetusmatkat – ruoka liikkuu usein vain muutaman kymmenen kilometrin säteellä
  • Vähemmän pakkausjätettä – tuotteet myydään usein omissa kasseissa tai laatikoissa
  • Ei hävikkiä – tuottaja tuo vain tilatun määrän
  • Sesonkien mukaista – syöt sitä mitä lähellä kasvaa juuri nyt

Hiilijalanjälki pienenee merkittävästi, kun tomaatit eivät matkusta Espanjasta vaan naapurikylän kasvihuoneesta.

Sosiaaliset edut – yhteisöllisyys

REKO luo aidon yhteyden ruoan tuottajan ja kuluttajan välille:

  • Tunnet tuottajan – voit kysyä suoraan miten ruoka on kasvatettu
  • Tilavierailut mahdollisia – monet tuottajat järjestävät avoimien ovien päiviä
  • Yhteisöhenkeä – tapaat samanhenkisiä ihmisiä jakelupaikalla
  • Luottamus kasvaa – näet kuka ruokasi on tuottanut

Moni REKO-asiakas kertoo saaneensa uusia ystäviä ja oppineensa paljon ruoantuotannosta.

Kulinaariset edut – tuoreutta ja laatua

REKO-ruoan maku ja laatu yllättävät usein positiivisesti:

  • Äärimmäinen tuoreus – salaatti poimittu samana aamuna, munat eilisiä
  • Erikoislajikkeita – keltaisia porkkanoita, violetteja perunoita, harvinaisia yrttejä
  • Kypsytetty valmiiksi – tomaatit maistuvat tomaatilta, ei vedeltä
  • Artesaanituotteita – käsintehtyä juustoa, tuoretta pastaa, erikoisleipää

Kaupan vakiovalikoiman sijaan saat makuelämyksiä, joita et muualta löydä.

Miksi REKO on tärkeä tuottajille ja ruokaturvalle

REKO ei ole vain ostotapa, se on kannanotto suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuden puolesta.

Tuottaja saa 100% myyntihinnasta

Perinteisessä ruokaketjussa raha jakautuu monelle taholle:

Mihin 10 euron ruokaostos menee:

  • Supermarketissa: 2-3€ tuottajalle, 2€ tukulle, 5-6€ kaupalle
  • REKO:ssa: 10€ suoraan tuottajalle

Tämä ero on ratkaiseva pientuottajien selviytymiselle. Kun tuottaja saa reilun korvauksen:

  • Viljely, kasvatus ja valmistus kannattaa myös pienessä mittakaavassa
  • Laatuun voi panostaa määrän kustannuksella
  • Nuoret uskaltavat aloittaa tai jatkaa maatalousyritystä
  • Erikoiskasvien viljely on mahdollista

Kaupan hintapaineet uhkaavat pientuottajia

Suuret kauppaketjut käyttävät neuvotteluvoimaansa häikäilemättömästi:

  • Jatkuva hintakilpailutus ajaa tuottajat toisiaan vastaan
  • “Ota tai jätä” -sopimukset pakottavat polkuhintoihin
  • Pienet erät eivät kelpaa – vain massatuotanto hyväksytään
  • Riskit tuottajalle – kauppa ei ota vastuuta myymättömistä tuotteista
  • Maksuajat pitkiä – tuottaja odottaa rahojaan 30-60 päivää

Moni sukutila on joutunut lopettamaan, kun kate ei riitä edes kuluihin.

Ilman pientuottajia jäljelle jää vain teollinen massatuotanto

Jos pientuottajat katoavat, seuraukset ovat vakavat:

Ruoan laatu heikkenee:

  • Lajikkeet valitaan säilyvyyden, ei ravintopitoisuuden ja maun mukaan
  • Ravintoarvot laskevat tehoviljelyssä
  • Lisäaineiden käyttö lisääntyy
  • Maku standardoituu – tomaatti maistuu vedeltä

Ympäristö kärsii:

  • Monokulttuuri köyhdyttää maaperää
  • Torjunta-aineiden käyttö lisääntyy
  • Pölyttäjät katoavat
  • Vesistöt rehevöityvät

Eläinten hyvinvointi:

  • Tehotuotanto suurissa yksiköissä
  • Antibioottien rutiinikäyttö
  • Eläimet eivät pääse laitumelle
  • Luonnollinen käyttäytyminen ja vuorovaikutus luonnon kanssa estyy

REKO turvaa ruoan monimuotoisuuden

REKO-verkosto ylläpitää elintärkeää ruokaturvaa:

  • Säilyttää osaamisen – perinteiset viljelytavat siirtyvät sukupolvelta toiselle
  • Ylläpitää lajikkeita – vanhat, paikalliset lajikkeet säilyvät
  • Hajauttaa tuotantoa – kriisitilanteessa ruokaa on saatavilla läheltä
  • Luo työpaikkoja – yksi pientila voi työllistää enemmän kuin tehotila

Jokainen REKO-ostos on sijoitus Suomen ruokaturvan tulevaisuuteen.

Kuinka liittyä REKO-renkaaseen – vaihe vaiheelta

REKO-renkaaseen liittyminen on helppoa ja ilmaista. Prosessi vie vain muutaman minuutin, ja voit aloittaa tilaamisen heti jäsenyyden hyväksymisen jälkeen.

1. Löydä paikallinen REKO-ryhmä Facebookista

Ensimmäinen askel on löytää oman alueesi REKO-ryhmä:

  • Käytä REKO-hakua löytääksesi lähimmät renkaat
  • Kysy paikallisilta – monet tietävät oman alueensa REKO-toiminnasta
  • Tarkista naapurikunnat – joskus lähin rengas on naapurikunnassa

Suurimmissa kaupungeissa voi olla useita renkaita eri kaupunginosissa. Voit liittyä useampaan renkaaseen.

2. Liity ryhmään ja tutustu sääntöihin

Kun olet löytänyt sopivan ryhmän:

  1. Siirry Facebook-ryhmään ja Klikkaa “Liity ryhmään” -painiketta
  2. Vastaa liittymiskysymyksiin – yleensä kysytään asuinpaikkaa ja sitoudutko sääntöihin
  3. Odota hyväksyntää – yleensä 1-3 päivän sisällä
  4. Lue ryhmän säännöt huolellisesti heti hyväksynnän jälkeen

Tyypilliset säännöt sisältävät:

  • Tilausten tekotavan (kommentoimalla tuottajan julkaisuun)
  • Jakelupäivät ja -ajat
  • Maksutavat
  • Peruutuskäytännöt

3. Tee ensimmäinen tilauksesi

Tilaaminen on yksinkertaista:

  1. Seuraa ryhmän julkaisuja – tuottajat ilmoittavat tarjonnasta yleensä 2-5 päivää ennen jakelua
  2. Kommentoi haluamaasi määrää – esim. “2 kg perunoita” tai “1 kpl leipä”
  3. Tuottaja vahvistaa – yleensä tykkäämällä kommentistasi tai vastaamalla siihen
  4. Sovi maksutavasta – tarkista tuottajan ilmoittama maksutapa

Vinkki: Aloita pienellä tilauksella, jotta opit toimintatavan.

4. Nouda ja maksa tuotteet jakopisteessä

Jakeluhetkellä:

  • Saavu ajoissa – mutta ei liian aikaisin, tuottajat tarvitsevat hetken järjestelyihin
  • Etsi oikea tuottaja – usein autot ovat riveissä, tuottajilla on kyltit
  • Esittele itsesi – kerro nimesi ja mitä olet tilannut
  • Maksa sovitulla tavalla – käteinen, MobilePay tai muu sovittu tapa
  • Tarkista tilaus – varmista että sait kaiken tilaamasi

Ensimmäisellä kerralla kannattaa varata muutama minuutti ylimääräistä aikaa.

Löydä REKO-renkaat eri paikkakunnilta

Suomessa toimii yli 200 REKO-rengasta Maarianhaminasta Enontekiölle. Renkaiden määrä kasvaa jatkuvasti, ja uusia perustetaan kysynnän mukaan.

Pääkaupunkiseudun Reko-renkaat

Pääkaupunkiseudulla REKO-toiminta on erityisen vilkasta:

Helsinki:

Espoo:

Vantaa:

Pääkaupunkiseudun renkaat ovat yleensä suurimpia, jopa yli 10 000 jäsenen ryhmiä. Tuottajia on paljon ja valikoima laaja.

Muut Suomen REKO-piirit

Selaa kaikkia Suomen maakuntia löytääksesi oman alueesi REKO-renkaat:

Aktiivisia alueita:

Pienemmilläkin paikkakunnilla toimii usein aktiivisia renkaita. Esimerkiksi Lapissa on renkaita mm. Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa.

Kuinka perustaa uusi REKO-rinki

Jos paikkakunnallasi ei vielä ole REKO-toimintaa:

  1. Kartoita kiinnostus
    • Kysy tuttavilta ja sosiaalisessa mediassa
    • Tarvitset 3-5 innokasta kuluttajaa ja muutaman tuottajan
  2. Ota yhteyttä paikallisiin tuottajiin
    • Torit, suoramyyntitilat, pienet tuottajat
    • Monet ovat kiinnostuneita uusista myyntikanavista
  3. Perusta Facebook-ryhmä
    • Nimeä selkeästi: “REKO + paikkakunnan nimi”
    • Aseta ryhmä suljetuksi
    • Kirjoita selkeät säännöt
  4. Järjestä infotilaisuus
    • Kutsu kiinnostuneita
    • Esittele REKO-konsepti
    • Sovi pelisäännöistä
  5. Aloita toiminta
    • Ensimmäinen jakelu voi olla pieni
    • Toiminta kasvaa yleensä nopeasti

Mitä tuotteita REKO:sta saa

REKO-renkaiden tuotevalikoima yllättää monipuolisuudellaan. Tarjonta vaihtelee sesongin mukaan ja eri renkailla on omat erikoisuutensa.

Tuoreet vihannekset ja hedelmät

Kasvikset muodostavat REKO-myynnin ytimen:

Kesäsesonki:

  • Tuoreet salaatit – jäävuori, tammenlehtisalaatti, rucola
  • Kesäkurpitsat, kurkut, tomaatit
  • Herneet, pavut, sokerimaissi
  • Marjat – mansikat, vadelmat, herukat, mustikat
  • Yrtit – basilika, tilli, persilja, minttu

Talvisesonki:

  • Juurekset – porkkanat, palsternakat, punajuuret
  • Kaalit – valko-, puna-, savoijinkaali, ruusukaali
  • Perunat – erikoislajikkeita tavallisten lisäksi
  • Varastohedelmät – omenat, päärynät
  • Kasvihuonevihannekset

Erikoisuuksia: violetit porkkanat, keltaiset punajuuret, erikoistomaatit, villivihannekset.

Liha- ja kalatuotteet

Laadukkaat eläintuotteet ovat REKO:n vahvuuksia:

Lihatuotteet:

  • Naudanlihaa – jauheliha, pihvit, paistipalat
  • Porsaanlihaa – possun kassler, kylkipalat, jauheliha
  • Lampaanlihaa – karitsan paistit, jauheliha
  • Kananmunat – vapaan kanan, luomu
  • Broileri – kokonainen tai paloiteltuna

Kalatuotteet:

  • Tuore kala – ahven, hauki, siika, kuha
  • Savustettu kala – lohi, siika, muikku
  • Kalajalosteet – graavikala, kalakukkoja

Liha on usein pakastettuna, mutta laatu on erinomainen. Eläimet ovat kasvaneet pienillä tiloilla hyvissä oloissa.

Leipomotuotteet ja leivonnaiset

Artesaanileipurit ovat löytäneet REKO:sta hyvän myyntikanavan:

  • Ruokaleivät – juurileivät, ruisleivät, sämpylät
  • Erikoisleivät – gluteenittomat, kauraleivät, siemenleivät
  • Makeat leivonnaiset – pullat, korvapuustit, kääretortut
  • Piirakat – karjalanpiirakat, lihapiirakat, kasvispiirakat
  • Kausituotteet – joulutortut, laskiaispullat, munkkirinkilät

Leipomotuotteet tilataan yleensä ennakkoon ja ne leivotaan tilausten mukaan.

Jalostettua lähiruokaa

REKO:sta löytyy yhä enemmän pienten tuottajien jalostamia herkkuja:

Maitotuotteet:

  • Juustot – kotijuustot, kypsytetyt juustot
  • Jogurtit ja rahkat
  • Tilamaidot ja muut raakatuotteet (myyntiluvallisilla tiloilla)

Säilykkeet ja hillot:

  • Marjahillot ja -hyytelöt
  • Kasvisäilykkeet – kurkut, punajuuret
  • Sinappit ja kastikkeet
  • Mehut ja siirappit

Erikoistuotteet:

  • Hunaja ja muut mehiläistuotteet
  • Viljatuotteet – jauhot, ryynit, puurohiutaleet
  • Kuivatut yrtit ja mausteet
  • Käsintehty pasta
  • Pähkinävoi ja muut levitteet

Valikoima kasvaa jatkuvasti, kun uudet tuottajat löytävät REKO:n.

Vinkkejä REKO-ostoksiin

REKO-ostaminen eroaa kaupassa käynnistä, mutta muutamalla vinkillä siitä tulee sujuvaa ja tehokasta.

Sesonkien hyödyntäminen

REKO:ssa kannattaa elää vuodenaikojen mukaan:

Kevät (maalis-toukokuu):

  • Ensivihannekset – raparperi, pinaatti, salaatit
  • Taimet ja siemenet kotipuutarhaan
  • Pääsiäisherkut

Kesä (kesä-elokuu):

  • Marjasesonki – osta isompia eriä pakastimeen
  • Tuoreet vihannekset parhaimmillaan
  • Grillituotteet – maustetut lihat, salaatit

Syksy (syys-marraskuu):

  • Juuresten sadonkorjuuaika – osta talven varastoon
  • Sienet – tuoreet ja kuivatut
  • Omenat ja muut hedelmät

Talvi (joulu-helmikuu):

  • Varastovihannekset – perunat, kaalit, juurekset
  • Pakasteet ja säilykkeet
  • Joulutuotteet – kinkut, laatikot, leivonnaiset

Vinkki: Seuraa tuottajien ilmoituksia satokauden alussa – parhaat erät menevät nopeasti.

Säilytys ja käyttövinkkejä

REKO-tuotteet ovat tuoreempia kuin kaupan, mutta vaativat oikean säilytyksen:

Vihannekset:

  • Salaatit säilyvät kosteassa liinassa jääkaapissa viikon
  • Juurekset viileässä kellarissa kuukausia
  • Tomaatit huoneenlämmössä, ei jääkaapissa

Lihatuotteet:

  • Pakasta heti, jos et käytä 2-3 päivän sisällä (poislukien raakakypsytystä vaativat lihat)
  • Jaa isot erät valmiiksi annospusseihin
  • Merkitse pakastuspäivä

Marjat ja hedelmät:

  • Käytä herkimmät heti
  • Pakasta marjat sellaisenaan tai soseena
  • Omenat säilyvät viileässä kuukausia

Budjetointi ja suunnittelu

REKO-ostokset kannattaa suunnitella:

  1. Seuraa ryhmiä aktiivisesti
    • Lisää ilmoitukset päälle tärkeimmistä tuottajista
    • Tarkista ryhmät 2-3 kertaa viikossa
  2. Suunnittele viikon ruokalista
    • Tee lista REKO-tarjonnan pohjalta
    • Täydennä kaupasta vain välttämättömät
  3. Budjetoi ostokset
    • REKO:ssa helposti ostaa liikaa hyvää
    • Aloita pienellä 20-30€ viikkobudjetilla
    • Kasvata tarpeen mukaan
  4. Yhdistä tilaukset
    • Tilaa useammalta tuottajalta kerralla
    • Säästät aikaa jakelupaikalla
  5. Varaudu käteiseen
    • Kaikki eivät ota korttia tai MobilePayta
    • Pidä pientä rahaa mukana

Muista: REKO-ostoksista tulee nopeasti tapa, kun löydät omat suosikkituottajasi.

Reko vs perinteinen ruokakauppa

REKO ja perinteinen ruokakauppa eivät sulje toisiaan pois, vaan täydentävät toisiaan. Molemmissa on omat vahvuutensa ja haasteensa.

Hinta-laatu-suhde vertailussa

REKO:n hintataso:

  • Luomutuotteet jopa 10-40% edullisempia kuin kaupassa
  • Tavalliset tuotteet samaa tasoa tai hieman edullisempia
  • Erikoistuotteet (esim. käsityöjuustot) voivat olla kalliimpia
  • Harvoin alennusmyyntejä tai tarjouksia

Kaupan hintataso:

  • Perushyödykkeet usein edullisempia
  • Tarjoukset ja kanta-asiakasedut
  • Luomutuotteet selvästi kalliimpia ja usein ulkomailta
  • Halvimmat tuotteet tuontitavaraa

Laatuerot:

  • REKO: äärimmäinen tuoreus, makuelämykset
  • Kauppa: tasainen laatu, standardituotteet
  • REKO: kausivaihtelu, ei aina saatavilla
  • Kauppa: sama valikoima ympäri vuoden

Ympäristövaikutusten vertailu

REKO:n ympäristöedut:

  • Minimaalinen hiilijalanjälki – ruoka liikkuu keskimäärin 20-30 km
  • Vähän pakkausjätettä – omat kassit ja laatikot
  • Ei hävikkiä – tilataan vain tarvittava määrä
  • Tukee luonnon monimuotoisuutta – pienet tilat, monipuolinen viljely

Kaupan ympäristövaikutukset:

  • Pitkät kuljetusmatkat – ruoka matkaa satoja kilometrejä
  • Runsaasti pakkausmuovia
  • Hävikki 2-5% myynnistä
  • Tehotuotanto köyhdyttää luontoa

Ympäristön kannalta REKO on ylivoimainen valinta.

Usein kysytyt kysymykset REKO:sta

Vastaukset yleisimpiin REKO-toimintaa koskeviin kysymyksiin.

Maksutavat ja hinnoittelu

Miten REKO:ssa maksetaan?

  • MobilePay ja korttimaksu ovat yleisimmät maksutavat
  • Osa ottaa vastaan myös käteistä tai muita maksutapoja

Ovatko hinnat kiinteitä?

  • Kyllä, tuottaja ilmoittaa hinnat julkaisussaan
  • Ei tinkimistä tai viime hetken alennuksia
  • Hinnat sisältävät ALV:n

Toimitustavat ja aikataulut

Kuinka usein jakeluja on?

  • Tyypillisesti 1-4 kertaa kuukaudessa
  • Suurissa kaupungeissa voi hyödyntää useita eri jakeluja
  • Kesällä useammin kuin talvella

Voiko tilauksia perua?

  • Kyllä, kohtuullisella varoitusajalla
  • Yleensä 24h ennen jakelua
  • Toistuvat peruutukset eivät ole ok
  • Peruutusehdot riippuvat aina tuotteesta ja tuottajasta

Entä jos en pääse hakemaan?

  • Ilmoita tuottajalle heti
  • Voit pyytää toista hakemaan tai sopia toimituksen muulla tapaa
  • Maksu silti yleensä veloitetaan

Mitä jos tuote ei miellytä

Voiko tuotteita palauttaa?

  • Ei yleensä, ellet ole sopinut etukäteen
  • Laatuvirheistä reklamoi heti
  • Tuottajat korvaavat virheelliset tuotteet

Entä jos tilaus on väärä?

  • Ota yhteyttä tuottajaan paikan päällä
  • Virheet korjataan yleensä heti
  • Seuraavalla kerralla hyvitys

Miten annan palautetta?

  • Suoraan tuottajalle – he arvostavat palautetta
  • Positiivinen palaute ryhmässä on suotavaa
  • Negatiivinen palaute yksityisviestillä

REKO perustuu luottamukseen ja suoraan kommunikaatioon. Ongelmat ratkeavat yleensä puhumalla.

Aloita REKO-ostokset tänään

REKO on mullistanut suomalaisen lähiruoan saatavuuden. Se yhdistää vanhan ajan torimyynnin nykyaikaiseen sosiaaliseen mediaan, luoden toimivan ratkaisun sekä tuottajille että kuluttajille.

Miksi valita REKO?

Tuoreus – saat ruoan suoraan pellolta pöytään
Läpinäkyvyys – tiedät mistä ruokasi tulee
Yhteisöllisyys – tapaat tuottajat ja samanhenkiset ihmiset
Ympäristöystävällisyys – minimaaliset kuljetukset ja pakkaukset
Reiluus – tuottaja saa 100% myyntihinnasta
Makuelämykset – erikoislajikkeita joita et muualta löydä

Näin pääset alkuun

  1. Etsi lähin REKO-rengas kartalta
  2. Liity Facebook-ryhmään ja tutustu sääntöihin
  3. Tee ensimmäinen tilaus – aloita vaikkapa kananmunista
  4. Nouda ostokset sovitusta paikasta
  5. Nauti tuoreesta, paikallisesta ruoasta!

Ole osa muutosta

Jokainen REKO-ostos on kannanotto:

  • Paikallisen ruoantuotannon puolesta
  • Pientuottajien tukemiseksi
  • Ympäristön hyväksi
  • Tulevien sukupolvien ruokaturvan takaamiseksi

REKO ei ole vain ostospaikka – se on liike, joka muuttaa ruokajärjestelmäämme paremmaksi, yksi ostos kerrallaan.

Tervetuloa mukaan REKO-yhteisöön! 🌱


Haluatko lisätietoa REKO-toiminnasta? Selaa kaikkia Suomen REKO-renkaita tai tutustu maakuntasi tarjontaan.

Yhdistämme lähiruoan ystävät ja tuottajat. Rakennamme Suomen kattavinta lähiruokapalvelua, joka tekee paikallisen ruoan löytämisestä helppoa ja läpinäkyvää.

© Lahituottajat.fi 2025 | Kaikki oikeudet pidätetään.

Rakennettu 💚:lla suomalaiselle lähiruoalle