Kirjoittanut Lähituottajat.fi

Luomuruoka: Mitä se tarkoittaa ja miksi valita luomua?

  • 20.7.2025

Sisällysluettelo

Luomuruoka kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Kauppojen luomuhyllyt laajenevat ja REKO-ryhmissä kysytään jatkuvasti luomutuotteita. Mutta mitä luomu oikeastaan tarkoittaa, ja miten se eroaa tavanomaisesta ruoasta? Tämä opas auttaa sinua ymmärtämään luomuruoan perusteet ja tekemään tietoisia valintoja.

Luomuruoan määritelmä ja vaatimukset

Mitä luomu tarkoittaa käytännössä?

Luomuruoka on tuotettu ilman synteettisiä torjunta-aineita, keinolannoitteita tai geneettisesti muunneltuja organismeja. Luomutuotannossa korostuu luonnon omat prosessit ja kiertotalous:

  • Maaperän luontaista hedelmällisyyttä ylläpidetään viljelykierrolla
  • Tuholaisia torjutaan luontaisilla menetelmillä
  • Eläimet saavat elää lajityypillisesti
  • Antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon

Suomessa Ruokavirasto valvoo luomutuotantoa. Jokainen luomutila tarkastetaan vähintään kerran vuodessa, ja tuotantoa seurataan tarkasti koko ketjun ajan.

Luomu vai luonnollinen – ero on suuri

Monet sekoittavat termit keskenään:

Luomu on virallisesti määritelty ja valvottu tuotantotapa. Vain sertifioidut tuotteet saavat käyttää luomu-nimitystä.

Luonnollinen on markkinointitermi ilman virallista määritelmää. ”Luonnollisia aromeja” sisältävä tuote ei välttämättä ole luomua, eikä ”luonnollinen” takaa mitään tuotantotavasta.

Miten tunnistat luomutuotteen?

Aidot luomutuotteet tunnistaa virallisista merkinnöistä:

EU:n vihreä lehtimerkki: Pakollinen kaikissa EU-alueen luomutuotteissa. Takaa että vähintään 95% raaka-aineista on luomua.

Luomu-valvottua tuotantoa -merkki: Vapaaehtoinen suomalainen sirkkalehtimerkki, joka kertoo kotimaisesta luomusta.

Valvontaviranomaisen koodi: Jokaisen luomutuotteen pakkauksessa on koodi (esim. FI-EKO-101), joka kertoo valvovan tahon.

Pelkkä ”luomu” tuotteen nimessä ei riitä – virallinen merkintä on oltava.

Terveyshyödyt ja turvallisuus

Ravintosisältö: mitä tutkimukset kertovat?

Luomuruoan ravintosisällöstä on tehty lukuisia tutkimuksia. Keskeisimmät havainnot:

Antioksidantit: Luomukasviksissa ja -hedelmissä on tutkimusten mukaan enemmän antioksidantteja. Ero johtuu siitä, että kasvit tuottavat näitä yhdisteitä puolustautuakseen luonnollisesti tuholaisia vastaan.

Omega-3-rasvahapot: Luomumaidossa ja -lihassa on korkeampi omega-3-pitoisuus. Syynä on eläinten monipuolisempi ruokinta ja laiduntaminen.

Vitamiinit ja kivennäisaineet: Erot vaihtelevat, mutta merkittävin tekijä on tuoreus, ei tuotantotapa.

Vähemmän kemikaaleja

Merkittävin ero luomun ja tavanomaisen välillä on kemikaalialtistuksessa:

  • Luomutuotteissa on huomattavasti vähemmän torjunta-ainejäämiä
  • Synteettiset torjunta-aineet on kielletty
  • Sallitut luontaiset torjunta-aineet hajoavat nopeammin

Vaikka tavanomaistenkin tuotteiden jäämät alittavat viralliset raja-arvot, monet haluavat minimoida altistuksensa valitsemalla luomua.

Ei rutiininomaisia antibiootteja

Luomueläintuotannossa:

  • Antibiootteja käytetään vain sairauden hoitoon
  • Ennaltaehkäisevä antibioottien käyttö on kielletty
  • Sairastuneen eläimen tuotteet eivät päädy myyntiin hoitoaikana

Suomessa antibioottien käyttö on muutenkin Euroopan alhaisinta, mutta luomussa rajoitukset ovat vielä tiukemmat.

Ympäristövaikutukset ja kestävyys

Maaperän terveys etusijalla

Luomuviljely rakentaa maaperän terveyttä:

  • Monipuolinen viljelykierto lisää maaperän elämää
  • Orgaaninen lannoitus parantaa maan rakennetta
  • Kemikaaliton viljely suojelee maaperän mikrobeja

Terve maaperä sitoo vettä paremmin ja kestää sään ääri-ilmiöitä. Samalla se tuottaa ravinteikkaampaa ruokaa.

Luonnon monimuotoisuus kukoistaa

Luomutiloilla elää enemmän lajeja:

  • Pölyttäjät viihtyvät ilman torjunta-aineita
  • Peltolinnut löytävät ravintoa ja pesäpaikkoja
  • Hyötyeläimet pitävät tuholaiset kurissa

Monimuotoisuus ei ole vain ympäristöarvo – se myös parantaa satovarmuutta ja vähentää tuholaisten aiheuttamia tuhoja.

Vesistöt kiittävät

Luomuviljely suojelee vesiä:

  • Ei synteettisiä lannoitteita huuhtoutumaan
  • Luontaiset menetelmät sitovat ravinteita
  • Kasvillisuus suojaa maata eroosiolta

Hinta-analyysi: maksaako luomu itsensä takaisin?

Miksi luomu maksaa enemmän?

Luomutuotteet ovat keskimäärin kalliimpia. Syitä:

Pienemmät sadot: Luomuviljely tuottaa tyypillisesti vähemmän satoa hehtaarilta.

Enemmän työtä: Mekaaninen rikkaruohontorjunta vie aikaa verrattuna ruiskutukseen.

Kalliimmat panokset: Luomusiemenet ja -rehut maksavat enemmän.

Erikoislogistiikka: Luomutuotteet on pidettävä erillään tavanomaisista.

Näin säästät luomuostoksissa

Osta suoraan tuottajalta: REKO-ryhmissä ja suoramyynnissä hinnat ovat kilpailukykyisiä.

Seuraa sesonkeja: Sesongin luomu on edullisinta.

Priorisoi ostokset: Keskity tuotteisiin, joissa luomun hyödyt ovat suurimmat.

Vertaile kauppoja: Luomun hinta vaihtelee merkittävästi myyntipaikasta riippuen.

Järkevän luomuostajan opas

Milloin luomu kannattaa erityisesti?

Priorisoi luomu näissä:

  • Omenat ja muut ohutkuoriset hedelmät
  • Lehtivihannekset ja yrtit
  • Marjat (erityisesti mansikat)
  • Maitotuotteet ja kananmunat
  • Lastentarvikkeet

Tavanomainen riittää usein:

  • Paksukuoriset hedelmät (banaanit, avokadot)
  • Sipulit ja valkosipuli
  • Pakastevihannekset
  • Vilja tuotteet joissa kuori poistetaan

Missä ostaa luomua?

REKO-ryhmät: Erinomainen paikka löytää paikallisia luomutuottajia. Voit kysyä suoraan tuotantotavoista.

Luomutilat: Monet tilat myyvät suoraan. Pääset näkemään tuotanto-olosuhteet.

Kaupungin torit: Luomutuotteita löytyy useimmilta toreilta.

Ruokakaupat: Valikoima laajenee jatkuvasti, vertaile hintoja.

Sesonkien hyödyntäminen

Kevät: Varhaisvihannekset, yrtit
Kesä: Marjat, salaatit, kesäkasvikset
Syksy: Omenat, juurekset
Talvi: Varastojuurekset, säilykkeet

Sesongin luomu on tuoreinta ja edullisinta. Pakasta ja säilö ylijäämä talveksi.

Luomutuoteryhmät lähemmin

Hedelmät ja vihannekset

Luomuhedelmät ja -vihannekset ovat useimpien ensimmäinen luomuvalinta:

  • Ei synteettisiä torjunta-aineita
  • Usein maukkaampia kypsempinä korjattuina
  • Säilyvät hyvin luonnollisen vastustuskyvyn ansiosta

Liha ja kala

Luomuliha tulee eläimistä, jotka:

  • Saavat laiduntaa ulkona
  • Syövät luomurehua
  • Elävät tilavammissa oloissa
  • Hoidetaan ilman ennaltaehkäiseviä antibiootteja

Luomukala on harvinaisempaa, mutta määrä kasvaa. Villikala ei ole luomua, mutta voi olla kestävä valinta.

Maitotuotteet

Luomumaito on suosittu valinta:

  • Lehmät laiduntavat kesäisin
  • Korkeampi omega-3-pitoisuus
  • Ei ennaltaehkäiseviä antibiootteja
  • Usein parempi maku

Viljatuotteet

Luomuviljat viljelty ilman:

  • Glyfosaattia tai muita rikkakasvien torjunta-aineita
  • Synteettisiä lannoitteita
  • Peittausaineita

Monet kokevat luomuviljan maukkaammaksi ja ravitsevammaksi.

Yleiset väärinkäsitykset luomusta

”Luomu on aina terveellisempää”

Luomusipsit ja -karkit eivät ole terveysruokaa. Luomu kertoo tuotantotavasta, ei ravitsemuksellisesta laadusta. Sokeri on sokeria, oli se luomua tai ei.

”Luomussa ei käytetä mitään torjuntaa”

Luomussa sallitaan tietyt luontaiset torjunta-aineet kuten:

  • Pyrethriini (krysanteemista)
  • Kupari (sieni tautien torjuntaan)
  • Bacillus thuringiensis (biologinen torjunta)

Näitäkin käytetään vain tarvittaessa, ei ennaltaehkäisevästi.

”Luomu on aina paikallista”

Luomu voi tulla kaukaakin. Espanjalainen luomutomaatti on luomua, mutta ei lähiruokaa. Paras valinta on usein paikallinen luomu – saat molempien edut.

Luomumarkkinat Suomessa

Kasvava kiinnostus

Suomen luomumarkkinat kasvavat tasaisesti:

  • Luomupeltoala kasvaa vuosittain
  • Uusia luomutuottajia tulee alalle
  • Kuluttajat arvostavat puhtautta ja läpinäkyvyyttä

Tulevaisuuden näkymät

Luomu kehittyy jatkuvasti:

  • Teknologia tehostaa luomuviljelyä
  • Uudet menetelmät parantavat satoja
  • Kuluttajatietoisuus kasvaa

Erityisesti nuoret arvostavat kestävää ruoantuotantoa, mikä näkyy luomun kysynnässä.

Siirtyminen luomuun – näin aloitat

Aloita pienin askelin

Vaihe 1: Valitse 2-3 tuotetta joissa aloitat (esim. maito, kananmunat, omenat)

Vaihe 2: Tutustu paikallisiin luomutuottajiin REKO-ryhmissä

Vaihe 3: Opettele hyödyntämään sesonkeja

Vaihe 4: Laajenna vähitellen kun budjetti sallii

Säilytys ja käsittely

Luomutuotteet vaativat hieman erilaista käsittelyä:

  • Säilyvät usein lyhyemmän aikaa ilman säilöntäaineita
  • Hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä vasta ennen käyttöä
  • Säilytä viileässä ja kuivassa
  • Käytä ensin kypsimmät

Luomuruokavalio käytännössä

Tasapainoinen luomuruokavalio:

  • Runsaasti kauden kasviksia
  • Laadukkaita proteiinilähteitä kohtuudella
  • Monipuolisesti eri raaka-aineita
  • Mahdollisimman vähän prosessoitua

Usein kysytyt kysymykset

Onko luomu aina parempi valinta? Ei aina. Paikallinen tavanomainen voi olla parempi kuin kaukaa tuotu luomu. Arvioi kokonaisuus.

Voiko luomuun luottaa? Suomessa valvonta on tiukkaa. Viralliset merkinnät takaavat aitouden.

Miksi kaikki eivät viljele luomua? Siirtymä vie aikaa ja rahaa. Luomu ei sovi kaikkialle. Monet viljelijät käyttävät luomun menetelmiä ilman sertifiointia.

Tee tietoisia valintoja

Luomuruoka on yksi tapa vaikuttaa ruokajärjestelmään. Se ei ole täydellinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka haluavat:

  • Vähentää kemikaalialtistusta
  • Tukea luonnon monimuotoisuutta
  • Edistää eläinten hyvinvointia
  • Parantaa maaperän terveyttä

Jokainen luomuostos on ääni kestävämmän ruokajärjestelmän puolesta. Samalla on tärkeää muistaa, että paras ruokavalio on monipuolinen ja kasvivoittoinen – oli kyse luomusta tai tavanomaisesta.


Löydä paikalliset luomutuottajat: lahituottajat.fi/tuottajat

Liity REKO-ryhmään ja kysy luomutuotteita: lahituottajat.fi/reko

Yhdistämme lähiruoan ystävät ja tuottajat. Rakennamme Suomen kattavinta lähiruokapalvelua, joka tekee paikallisen ruoan löytämisestä helppoa ja läpinäkyvää.

© Lahituottajat.fi 2025 | Kaikki oikeudet pidätetään.

Rakennettu 💚:lla suomalaiselle lähiruoalle